Днес фирмата Телетол е сезирала Европейската комисия и  българската прокуратура

...
Днес фирмата Телетол е сезирала Европейската комисия и  българската прокуратура
Коментари Харесай

Телетол сезира ЕК и прокуратурата за корупция и злоупотреба с власт в МРРБ и АПИ

Днес компанията " Телетол " е сезирала Европейската комисия и  българската прокуратура с съответни елементи за корист с власт, закононарушение по работа, подозрения за кражба и корупция от страна на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Това оповестиха от " Телетол " в писмо, изпратено до.
" Вторият народен снабдител на електронни винетки  " Телетол " изиска от държавното обвиняване да стартира следствие против ръководителя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и шефа на Националното тол ръководство Олег Асенов за дейности и бездействия, които съзнателно облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните ползи и свободите на жителите и консуматори на електронни винетки ", написа в сигнала на доставчика.
На прокуратурата е предаден и подробен отчет, съдържащ информация, обстоятелства, документи в поддръжка на изказванията за осъществяване на дейности от гореспоменатите лица. Според " Телетол " става дума за корист с власт, манипулиране и прикриване на обществена информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки, както и съществени нарушавания на контракта за създаване на тол системата. В сигнала са посочени и обстоятелства, доказващи незаконосъобразността на контракта за опериране на единствения настоящ народен снабдител Интелигентни Трафик Системи ЕАД, който и досега продължава да е монополист ", написа още от писмото до медиите.
" В сигнала до прокуратурата " Телетол " ползва документи и сочи съответни данни и доказателства, че:
- АПИ не е притежател и действително няма достъп все още до личната си система за електронни винетки, която e в употреба от януари 2019 година, и би трябвало правата да са предоставени на българската страна. Това е нарушаване на Договора за осъществяването на тол системата, подписан след извършена социална поръчка, както и на Закона за пътищата, защото в последния категорично е регламентирано, че преди пускане на употреба единствено АПИ би трябвало да има достъп до системата без да има взаимно опериране, с което и да било трето лице;
- Българската система за електронни винетки е основана за аржентинско сдружение Kapsch TrafficCom Argentina, а определеният след извършената социална поръчка реализатор - консорциум на дъщерни компании на австрийското сдружение Капш - е уредил за себе си цялостните права върху българската система посредством главния си подизпълнител. В контракта на Капш с АПИ категорично е посочено, че собствеността на системата би трябвало да принадлежи на българската страна и системата не може да се дава или употребява от трети страни;
- Договорът на единствения към този момент народен снабдител на услуга, “свързан ” със системата на АПИ - Интелигентни Трафик Системи ЕАД, е незабележим, защото е подписан един ден преди да бъдат признати и оповестени разпоредбите и общите условия за вписване на други искащи снабдители. Това еднопосочно демонстрира, че същият контракт е подписан вследствие на предварителни противоправни ангажименти. В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът ИТС АД не употребява лична система, каквото е условието за всеки регистриран снабдител, а действително употребява същата система, която Капш е създала за АПИ. Това изрично удостоверява, че Капш работи като изцяло противозаконен оператор, работейки в сянка и осъществявайки посредством монополиста разпространяването на е-винетките, а в бъдеще - и на тол таксите ", настояват от компанията " Телетол ".
“Сезираме прокуратурата, откакто ни бе оказан административен напън в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем снабдител на електронни винетки и да не ги разпространяваме посредством направеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни чиновници да препятстват активност, която предстои само на регистрационен режим, е в цялостен прорез с правилата на свободния пазар и е груба проява на административен произвол. Това е липса на обикновен морал в институциите и потребление на способи като заплашване и насила, с цел да се подчинят бизнеси и действително да се лимитират правата на жителите ”, съобщи Мартин Димитров от " Телетол ".
“Очакваме от прокуратурата да стартира неотложно произвеждане по този изключително значим за националната сигурност въпрос, който визира директно всеки един жител на България и всеки един стопански оператор, било български или задграничен ”, добави и съоснователят на " Телетол " Лиляна Деянова.

Също през днешния ден " Телетол " е сезирала Европейската комисия за нарушение на европейското право. “Очакваме на българското държавно управление да бъде наложено да поправи порочната си процедура, която е в прорез с европейските правила ”, разясни още Лиляна Деянова.
" В случай, че държавното управление откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена опцията българската тол система, от която е част и електронната винетка, да последва ориста на немската тол система, която беше спряна от Европейския съд, точно поради дискриминационна процедура, а договорът с Капш - определен за оператор на системата там - бе неотложно преустановен ", предизвестяват още от националния снабдител.



напомня, че по-рано през днешния ден (10 юли) депутатите поддържаха на първо четене измененията в Закона за пътищата, които плануват комерсиална употреба на електронната система за таксуване на тежкотоварни коли на база изминато разстояние да бъде отсрочена.
Първоначално бе планувано тол системата да проработи на 16 август тази година, само че от сектора на превозвачите показаха подозрения по отношение на тарифирането, което принуди ръководещите да дадат старт единствено на техническата част, а действителното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отсрочено за следващата година. Краен период ще е 1 март 2020 година, само че в случай че тестванията се окажат сполучливи и бъде реализиран бърз консенсус за обсега на пътищата и размера на цените, системата може да проработи и по-рано.
По-рано с писмо до медиите АПИ съобщи, че от " Телетол " нямали опция да популяризират електронни винетки, защото не реализирали " оперативна съгласуемост на база интерфейс с електронната система за събиране на пътни такси ". От доставчика тогава реагираха, като обявиха, че ще сезират способените органи за нарушавания, и даже длъжностни закононарушения в Пътната организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР